
FMN biedt Tweede Kamerleden position paper aan over decentralisatie van regionale spoorlijnen
Verdere decentralisatie van sprinterlijnen uit het hoofdrailnet, waarbij draagvlak in de provincie en het belang van de reiziger voorop staan. Dit was het onderwerp van de FMN-ontbijtbijeenkomst voor Tweede Kamerleden op woensdag 28 november. De provincies Limburg en Overijssel en reizigersvereniging Rover spraken tijdens het ontbijt over het belang van regionale spoorlijnen. Daarnaast overhandigde Anne Hettinga, voorzitter van de FMN, een position paper aan Tweede Kamerleden waarin FMN oproept tot spoedige besluitvorming over decentralisatie door de Tweede Kamer. Het ontbijt vond plaats in aanloop naar het Kamerdebat over spoorordening op 6 december a.s..
Draagvlak in de regio: het succes van decentralisatie bewijst zich nog iedere dag
Toenemende reizigersstromen en maatschappelijke uitdagingen in de regio vragen om een beter regionaal geïntegreerd aanbod van trein, tram/metro en bus. Sinds de eerste decentralisaties in de jaren ‘90 is sprake van meer maatwerk op het spoor en bijbehorende forse reizigersgroei. Dit is goed terug te zien in de provincies Overijssel en Limburg, waar al eerder decentralisatie plaatsvond. Lennard van Damme is als programmamanager in de provincie Limburg nauw betrokken bij de decentralisatie van de lijnen Roermond-Maastricht Randwyck en Sittard-Heerlen. Tijdens de ontbijtbijeenkomst benadrukte hij dat een multimodale concessie de mogelijkheid geeft om het maximale te doen voor reizigers. Ook gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel sprak richting de Kamerleden uit dat hij als bestuurder zeer tevreden terug kijkt op decentralisaties in zijn regio. Dat komt volgens gedeputeerde Boerman door drie dingen: de waardering van inwoners, de samenwerking met regionale vervoerders én de regierol van de decentrale overheid. Als geen ander weet het provinciebestuur wat er speelt in de regio en snapt zij het belang van de regionale reiziger.
Bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen
Niet alleen de FMN, de provincies Overijssel en Limburg, maar ook Rover-voorzitter Walter Etty pleitte tijdens de ontbijtbijeenkomst voor decentralisatie van alle regionale sprinterdiensten die nog deel uitmaken van het hoofdrailnet. Maatschappelijke uitdagingen als verstedelijking en klimaatvraagstukken tonen de noodzaak van regionaal geïntegreerd aanbod van trein, tram/metro, fiets en bus aan. Het gros van de verplaatsingen van reizigers zijn over korte afstand. Volgens Rover vraagt goed regionaal vervoer om decentralisatie van sprinters naar provincies. Ook streven zij naar een sterke regierol op gebruikersgemak en mobiliteit in Nederland vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De kans is nu!
De FMN streeft naar snelle totstandkoming van een multimodaal regionaal OV-netwerk. De quick scan die is uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris heeft inzicht gegeven in de randvoorwaarden voor decentralisatie, de meerwaarde voor reizigers en het draagvlak bij decentrale overheden. Alle ingrediënten tot goede politieke besluitvorming zijn dus aanwezig, waardoor er geen onnodige vertraging meer hoeft op te treden. FMN roept de staatssecretaris daarom op decentralisatie niet nog jaren uit te stellen, maar de ambitie van dit kabinet juist nu te realiseren, gesteund door provincie, reizigers en de vervoerders van FMN.
Meer weten? Download de volgende documenten:
FMN position paper decentralisatie spoorlijnen
Factsheet decentralisatie regionale spoorlijnen
Rover – Regio OV, meer en beter
Ervaringen decentralisatie Limburg